Kraanvogel

Scheepsgegevens

De Kraanvogel is een van de grootste kraanschepen in de binnenvaart. Hij is breed inzetbaar voor de meest uiteenlopende projecten, zoals baggerklussen, palen slaan en het inbouwen van stenen.

Lengte 86 meter
Breedte 11.45 meter
Diepgang 2.97 meter
Tonnage 1681 ton
Kruiplijn 4.30 meter bij 2.50 meter diepgang
Voortstuwing 2x 550 kw Veth Z-drives
Boegschroef 1x 400 kw Veth Jet 4-kanaals
Palen 3x telescoop palen van 10 meter onder het vlak. De palen zijn uitgerust met een cylinder zodat ze het schip kunnen stabiliseren

Gegevens kraan/materieel aan boord

De Kraanvogel is uitgerust met een PLM 2020. Op grijperbedrijf word er uit gegaan van 20 ton op 20 meter vlucht. Op hijsbewijs is de maximale last 45 ton op 12 meter. Ook is de kraan verrijdbaar over het schip. Gieklengte is 32 meter, te verlengen tot 38 meter.

Verdere uitrusting

  • Tremgrijper van 5.8 m3
  • Zandgrijper van 6.5 m3
  • Poliepgrijper van 5 m3
  • Hijshaak tot 16 ton
  • Grote hijshaak tot 45 ton

Projecten Kraanvogel

Project Basel

In Zwitserland heeft de Kraanvogel meegewerkt aan een verdieping van de vaarweg door de stad Basel. Tussen de haven van Basel en de voorhaven van Biersfelden is de Rijn met 30 centimeter uitgediept. Hierdoor kunnen schepen met bestemming Biersfelden en Rheinfelden 30 centimeter dieper laden. Tijdens het baggeren stuitten we op veel rotsen en verklonken grind. Deze zijn in samenwerking met een hydraulische kraan, voorzien van een frees, verwijderd. In totaal heeft de Kraanvogel bij dit project 16.000 kuub gebaggerd.

Project Hamburg

In Hamburg heeft de Kraanvogel meegewerkt aan de aanleg van een nieuwe warmteleiding vanuit de haven naar de stad. Om deze leiding van haven naar stad te krijgen, moest deze onder twee kanalen door, namelijk het Marktkanaal en het Peutekanaal. De Kraanvogel heeft voor dit project onder water damwand geslagen van de ene naar de andere oever. Op deze manier kon binnen deze damwand een geul gegraven worden. Na het graven van de geul is de leiding met behulp van een catamaran in positie gebracht. Daarna is de leiding afgedekt met zand en konden de damwandplanken weer verwijderd worden.

Project Wesel

In Wesel is er een aantal jaar geleden een nieuwe brug geplaatst. De pijlers van de oude brug werden daardoor overbodig en moesten worden verwijderd. Dit werd vermoeilijkt doordat de pijlers in het midden van de Rijn stonden. Om dit veilig te kunnen doen werd een bescherming voor de pijler geplaatst. Die bescherming bestond uit 12 buizen van 30 meter lang, met een gewicht van 30 ton. Deze werden door de Kraanvogel met behulp van een tril blok van 14 ton de grond in getrild. Tussen deze buizen werden dwarsbalken bevestigd. Rondom de pijler is damwand geplaatst, daarna is de pijler droog gepompt en weg gehakt. De IJsvogel heeft assistentie verleend met het afvoeren van materiaal. Na verwijdering van de pijler heeft de Kraanvogel de damwand en de buizen ook weer verwijderd.

Uitbaggeren haven Schwelgern

Nadat de duwbakken in de haven van Schwelgern niet meer bij de kade konden komen, is de Kraanvogel ingezet om hier de haven uit te baggeren. Het opgebaggerde materiaal moest zo’n 10 kilometer verder worden gelost. De Kraanvogel heeft hier in 20 reizen, ca. 30.000 ton weg gehaald.