Direct meer informatie over een schip:

Stormvogel

Scheepsgegevens

Al sinds een aantal jaren speelt binnen ons op de toekomst gerichte familie bedrijf het idee voor een nieuwbouw kraanschip. Door de toenemende vraag in de markt naar vergroening en vergroting van de hijscapaciteit, kreeg het idee steeds meer vorm. Sinds september 2018 is het idee concreet geworden en ondertussen is de nieuwbouw in volle gang.

Het onderwaterschip is volledig nieuw ontworpen en is met behulp van computersimulaties geoptimaliseerd. Hierdoor heeft de romp onder water 30 procent minder weerstand en dus 30
procent brandstofbesparing. Dit is nog maar één van de vele technieken aan boord om CO2 en de emissie te reduceren. De gehele voortstuwing is dieselelektrisch uitgevoerd. Ook de kraan is volledig elektrisch en wordt uitgerust met een vliegwiel. Dit betekent dat wanneer de grijper zakt, de overtollige energie wordt opgeslagen en later benut kan worden. Ook op deze manier wordt nog eens 30 procent brandstof bespaard.

De generatorsets zijn volledig uitgevoerd met roetfilter en katalysator. Op dit moment wordt de optie van een accupakket onderzocht. Er wordt gekeken of dit interessant is voor ons om zo in
bepaalde gebieden zonder emissie te kunnen werken.

De nieuwe kraan heeft een hijscapaciteit van 90 ton op 11 meter en 42 ton op 20 meter, met een maximale gieklengte van 42 meter. Om het schip stabiel te houden zal de kraan worden uitgerust met een uitschuifbaar ballastblok. Een ander middel om de stabiliteit te waarborgen zijn de ballasttanks aan boord. Door deze middelen zal de slagzij nooit verder toenemen dan 0,5 graden.

Het schip krijgt een laadvermogen van ca. 1840 ton en het laadruim is ca. 1300 m3 groot. Verder is het schip uitgerust met een duw kop en koppellieren. De motoren voldoen aan de nieuwste emissie eisen, stage 5. Door als familiebedrijf in deze nieuwbouw te investeren, hopen we een modern en toekomst gericht kraanschip te realiseren welke klaar is voor de veranderende markt.

Lengte 86 meter
Breedte 11.45 meter
Diepgang 3.14 meter
Tonnage 1860 ton
Beun inhoud Circa 1250m3
Voortstuwing 2 Z-Drive 533 kw
Boegschroef Stuurrooster 478 kw

Gegevens kraan/materieel aan boord

  • PLM 2020E
  • 20 ton op 20 m grijperbedrijf
  • 43 ton op 20 m hijsbedrijf
  • 90 ton op 11 m hijsbedrijf
  • Gieklengte 32 m 38m 42 m

Impressie